zaterdag 27 november 2010

Concept van mijn creaties ~

Elk onderdeel van mijn creatie zal uitgewerkt worden in bruintonen, in sepia. Hierbij worden ook enkel toetsen goud geïntegreerd.
2D
Dit zal bestaan uit een reeks van drie ronde, kleine, cirkelvormige schilderijen. Op elk schilderij wordt een etende baby met een lepel weergegeven. De baby’s dragen allemaal een blinddoek en zien enkel met hun derde oog. De schilderijen worden geschikt rond een wereldbol waar happen uit zijn (onderdeel van 3D).
Deze baby’s stellen de drie schikgodinnen voor die het lot van de mensheid bepalen. Dit wordt gesymboliseerd door het feit dat ze aan het eten zijn van de wereldbol. Het derde oog zorgt voor een bovennatuurlijke toets.


3D
Het geheel van mijn werk zal bestaan uit een grote dromenvanger, waarin verschillende elementen geschikt worden. In de grote cirkel bovenaan komen drie schilderijen (2D) met te midden van hen een wereldbol met stukjes uit.

Onder de bovenste cirkel van de dromenvanger komen drie kleinere cirkels met in elk van hen een maïskolf. Uit elke maïskolf steekt een stukje van een mens naar buiten. Zo symboliseert de maïs de mensheid. Dit idee houdt verband met het feit dat in bijna al ons voedsel onder één of andere vorm maïs verwerkt is. In alle cirkels komt er ook een web van gouden draden die het web van het leven symboliseren (opnieuw een link met de schikgodinnen die de levensdraad spinnen).

Onder de drie cirkels met maïskolven komen slingers met daaraan plukken gedroogd gras en oude messen. Het gras is terug een link met planten en voedsel. De messen symboliseren de oogst, eten, het einde van iets en zijn bijgevolg terug een link met het noodlot.


Nieuwe media
Voor dit onderdeel van mijn werk wil ik een stopmotion-filmpje maken dat onder de dromenvanger geprojecteerd wordt. In het filmpje veranderen onderdelen van poppen in popcorn. Zo zijn de poppen een link met de baby’s in de schilderijen en stellen ze tegelijk ook de mens voor. De mens wordt maïs en dat wil ik hier weergeven met de popcorn.


Plaatsing
Aangezien mijn werk overwegend symmetrisch is zou ik het graag ergens centraal willen omhoog hangen. Het moet ook mogelijk zijn om het hoog genoeg te hangen, zodat het filmpje eronder geprojecteerd kan worden.
Omwille van de stijl en de kleuren van mijn werk vind ik het best passen in de elegante zaal met versieringen (dit was geloof ik de Nemrodzaal?).

zaterdag 20 november 2010

Inspiratiebron: artikel over de schikgodinnen (Wikipedia)

Moira (mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Moira is het van oorsprong Griekse begrip voor lotsbestemming. Het is oorspronkelijk de schikgodin die in drie deelvormen voorkomt. Het meervoud, de Moirai in het Grieks, Parcae in het Latijn of Moiren in het Nederlands, zijn dan ook deze drie schikgodinnen. De attributen waarmee de godin wordt afgebeeld zijn een wiel en een weegschaal. De Griekse auteur Homerus refereert in zijn werken aan de lotsgodin Moira wanneer hij schrijft dat wat zij vastlegde onherroepelijk was en dat zowel stervelingen als goden er aan gebonden waren.

 

Historie

In de oudste mythologie wordt Moira ook gegeven als een bijnaam voor de godin Aphrodite. De schrijver Pausanius geeft in één van zijn stukken een referentie naar een inscriptie in een tempel die voor Aphrodite is opgericht waarop vermeld staat dat Aphrodite Ourania de oudsten van de Moiren is.

 

Viering

Moira had haar feestdag in het oude Griekenland op 23 augustus. Op deze dag dienden de Grieken het eigen geweten te onderzoeken en vanuit de bevindingen hun plannen voor de eigen toekomst te maken. Het Etruskische equivalent van de godin heet Athrpa en in de Romeinse mythologie heet de godin Fata of Parca.

 

Drievuldige persoonlijkheid

Bijzonder aan de godin is dat zij een "drievoudige persoonlijkheid", triade, bezit. Als Moiren is ze een persoon die uit drie subgodinnen bestaat die samen de levensloop bepalen. De schrijver Hesodius geeft als afstamming van Moira aan dat zij in haar drie vormen de dochters van de god van de nacht Nyx en de wetsgodin Themis zijn. Genealogisch betekent dit dat de Moiren dus zusters zijn van de Horen, de godinnen die het tijdsverloop bepalen. Net als de Horen worden ze ook geassocieerd met Aphrodite en soms beschouwd als haar priestessen, subgodinnen of verschijningsvormen.

 

Vormen

De namen van de afzonderlijke drie vormen van Moira zijn Klotho, Lachesis en Atropos (ook wel Aesa).
  • Klotho is de spinster, het woord komt van het Griekse werkwoord "klōthein" wat "spinnen" betekent. Zij spint de levensdraad met haar spinnewiel.
  • Lachesis is de godin die toedeelt, het woord komt van het Griekse werkwoord "lanchanein" (verbaalstam "lach-") wat "door het lot verkrijgen" betekent. Ze rolt de gesponnen draad op of houdt hem vast. Dit symboliseert de ontwikkeling en richting van het lot. Om te bepalen wat er met de draad moet gebeuren trekt ze lootjes uit een urn. Haar attributen zijn een lotsstaafje en ook wordt ze wel afgebeeld met een globe en een griffel.
  • Atropos is de godin die de levensdraad doorsnijdt, het woord komt van tropos wat draaiend of veranderlijk betekent. Atropos betekent dus "onveranderlijk" of "onvermijdelijk". Atropos snijdt de levensdraad door. Haar attributen zijn een schriftrol of wastafeltje met graveerstift en een zonnewijzer. Het laatste attribuut verwijst naar de functie om het wiel of de zon te laten draaien en zo de schepping gaande te houden. Atropos kan voor een individu het wiel stilzetten. Zij schrijft ook het voorbeschikte lot op.

 

Macht

Over de verhouding tussen de oppergod Zeus en de Moiren verschillen de zienswijzen. De meeste bronnen beweren dat ook de almachtige oppergod zich moest schikken naar de bepalingen van de schikgodinnen (waardoor hij onder andere machteloos moest toekijken toen zijn geliefde zoon Sarpedon moest sterven). Doch in andere geschriften (onder meer sommige stukken van de Ilias) staat te lezen dat Zeus zelf de gouden weegschaal omhoog hief en zo het lot van de mensen bepaalde. Slechts éénmaal heeft een god de wil van de Moirae kunnen ontlopen. Apollo misleidde de drie zussen en kreeg het zo voor elkaar dat zijn beste vriend, Admetos, kon blijven leven. Doch die diende hiervoor een zware prijs te betalen. Iemand anders moest namelijk geofferd worden en enkel zijn eigen vrouw, Alkestis, was hiertoe bereid.

 

Idee en etymologie

Moira en haar drie vormen geven vorm aan de idee van de godin als schepper, handhaver en vernietiger. De draad is daarbij het symbool voor het leven. Het woord is etymologisch verwant aan het Griekse begrip moros wat lotsbestemming betekent. In diverse landen is Moira een voornaam, waaronder sporadisch ook in gebruik in het Nederlandse taalgebied.



Pergamonmuseum - Pergamonaltaar: de schikgodinnen verslaan de reuzen Agrios en Thoas



Vlaams tapijt; The Triumph of Death, or The Three Fates, waarschijnlijk uit Brussel, ca. 1510-1520


Afbeelding in een boek uit 1797

Bron artikel:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Moira_%28mythologie%29

Ontwerpen van de creaties

De afgelopen week begonnen we met de ontwikkeling van onze creaties voor het project. Hiervoor maakte ik een aantal schetsen bij mijn ideeën. Ik ga verder bouwen op mijn eerste werk en mijn thema is dus 'het noodlot'.

Hiervoor zocht ik allerlei informatie op over mythologie. Wat in verschillende culturen terugkeert zijn de drie vrouwen die de levensdraad van de mensen beheren en beslissen over hun lot. Dit vind ik een leuk concept en ik wil het zeker verwerken in mijn creaties.

bron afbeelding: http://theperfumedcourt.com/Images/lifethread.jpg

Na verder wat te brainstormen over 'controle' en het 'lot' kwam ik tot enkele kernwoorden die mij interessant leken:

- Game controller
- Marionetten
- Voodoopop
- Schaakstukken

Naar aanleiding hiervan maakte ik enkele schetsen:



Bij het zien van een dromenvanger bedacht ik dat het web een goeie link vormt met het levensweb en zo ook met het 'noodlot'. De samenstelling van een dromenvanger kan ook een mooie presentatievorm zijn waarin ik verschillende elementen kan verwerken.




Ik stapte van het idee van de schaakstukken af en probeerde andere voodoo-elementen te verwerken:


 Dit sprak mij ook niet echt aan en ik zat een beetje vast met mijn ideeën. Ik besloot om opnieuw te brainstormen:



Zo kwam ik op het idee om linken te leggen met de medische wereld en deze te combineren met mythologie. Dit leidde tot de volgende schetsen:





Ook dit vond ik uiteindelijk toch geen geslaagde combinatie. Ik kwam op een nieuw idee dankzij het boek dat ik nu voor Engels aan het lezen ben, 'The Omnivore's Dilemma' door Michael Pollan. Hierin wordt beweerd dat in bijna al ons voedsel onder één of andere vorm maïs verwerkt zit en dat wij als mensen gewoon wandelende maïskolven aan het worden zijn...

Naar aanleiding hiervan maakte ik de volgende schets:



Na deze schets leek het mij verstandiger om de combinatie met voodoo-poppen op te geven...

Nu begon ik linken te leggen tussen voeding en mythologie en maakte na het zien van een afbeelding van een etende baby deze schets:


De baby wordt hier een bovenmenselijk, reusachtig wezen dat met zijn derde oog (de intuïtie, het bovennatuurlijke) naar de wereld kijkt. Hij bepaald het lot van de wereld en kan ermee doen wat hij wil.

Deze ideeën schikte ik als volgt in de dromenvanger:



Om terug te komen op mijn eerdere mythologische inspiratiebron van de drie vrouwen met de levensdraad, besloot ik drie etende, bovennatuurlijke babies weer te geven:



De wereldbol hangt hier in het midden en er zijn enkel happen uit dankzij de babies. Dit geheel zou dan het bovenste stuk van de dromenvanger vormen. De babies zal ik uitwerken als drie kleine schilderwerken en de wereldbol wordt 3D. Voor het geheel van mijn werk zou ik graag werken met bruintonen (sepia) en met goud. Tot dusver ziet mijn idee er als volgt uit:



Aan de uiteinden van de draden onderaan wil ik nog iets hangen, maar daar ben ik nog niet helemaal uit...

De drie maïskolven zou ik in 3D uitwerken. Uit de kolven zelf wil ik stukken van mensen laten komen. Omdat ik in het bovenste deel reeds babies gebruikt kan ik die hierin laten terug komen. De babies vertegenwoordigen voor mij het irrationele en onbegrijpelijke aspect van het noodlot.



Verder ben ik ook beginnen nadenken over het multimedia gedeelte van de creaties en ik heb reeds enkele ideeën opgeschreven:



Deze ideeën moeten nu nog verder uitgewerkt worden.

Dit weekend ga ik nog verder brainstormen en schetsen om mijn ideeën verder te concretiseren. Ik hoop volgende week aan de eigenlijke uitwerking van mijn creaties te kunnen beginnen.

OLG Kopergietery



Deze week dinsdag voerden we in de foyer van de Kopergietery een onderwijsleergesprek met leerlingen die net het toneelstuk ‘Remember Me’ gezien hadden. Ik slaagde erin negen leerlingen uit het vierde middelbaar rondom mij te verzamelen en ging met hen naar mijn werk dat omhoog hing bovenaan de trap.
Mijn groepje leerlingen bestond voornamelijk uit meisjes en ze werkten heel goed mee. Het was wel wat moeilijk om de aandacht van de hele groep te krijgen, terwijl ik luisterde naar het antwoord van een paar van hen begonnen de anderen onder elkaar te babbelen. Ik trachtte verschillende leerlingen aan het woord te laten en kreeg meestal min of meer de antwoorden die ik verwachtte. Dit is de vragenlijst die ik met hen overliep:

***

Indruk van het toneelstuk:

- Wat vond je van het toneelstuk dat je net gezien hebt? (heel goed, het sprak de leerlingen echt aan)

- Waarover ging het stuk, was er een bepaald thema aanwezig? (pesten, ..)

- Kun je mij enkele personages uit het stuk opnoemen? (Mira, Cedric, het liefje van Cedric, de wezens met de maskers, …

- Wat was de verhouding tussen de personages?

- Is er een bepaald personage dat je bijgebleven is, die echt een indruk op je gemaakt heeft? (Cedric viel op door zijn gedrag, de leerlingen vonden de wezens met de maskers niet leuk en een beetje eng, …)

- Wat zou je doen als er iemand zoals Mira of Cedric bij jou op school zou zitten?


Over mijn werk:

- Hoeveel verschillende figuren zie je hier? (vier)

- Wie kan deze figuren eens beschrijven? (gevleugeld brein met masker, drie geblinddoekte hoofden)

- Zijn er bepaalde elementen die je herkent uit het toneelstuk? (het masker, het wc-papier)

- Kun je de personages beschrijven die het masker droegen? Wat deden ze, wat was hun rol in het toneelstuk? (ze vertelden stukken van het verhaal, ze konden de toekomst voorspellen en ingrijpen in gebeurtenissen, …)

- Vergelijk hun rol nu met de bovenste figuur in dit werk. Worden de eigenschappen van deze personages hier op een bepaalde manier weergegeven? Zo ja, hoe? (ja, het brein staat voor kennis, de grote ogen tonen aan dat ze veel zien, …)

- Als we nu terug kijken naar het geheel, welke van de vier figuren lijkt het belangrijkst en waarom? (het gevleugeld brein met masker, het is groter afgebeeld en staat boven de andere figuren)

- Wat kun je me vertellen over wat de figuren in dit werk kunnen ‘zien’? (de drie onderste zijn geblinddoekt en zien niks, de bovenste figuur heeft grote, donkere slangenogen)

- Die hoofden onderaan, wat voor hoofden zijn dat eigenlijk? Zie je er iets bijzonders aan of zijn ze eerder gewoon? (het zijn gewone mensenhoofden)

- Vergelijk ze dan met de figuur bovenaan, ziet die er heel menselijk uit? Waarom wel of niet? (nee, de figuur heeft een zichtbaar brein waaruit vleugels komen en de ogen hebben een spleet als pupil)

- Zijn de figuren op een bepaalde manier met elkaar verbonden? Zo ja, welke? (ja, de drie geblinddoekte hoofden hangen met WC-papier vast aan de bovenste figuur)

- Wat zou deze verbinding willen zeggen over de relatie tussen de figuren, hoe gaan ze volgens jou met elkaar om? (de bovenste figuur heeft macht over de onderste drie en kan ze beheersen)

- We zijn nu tot de conclusie gekomen dat de bovenste figuur niet-menselijk is, veel weet en veel kan zien. Hij kan de onderste figuren, de gewone mensen die niks zien, beheersen en controleren. Wat voor soort ‘wezen’ beeld deze figuur volgens jou dan uit? (de Dood, magisch wezen met controle over ‘het lot’, …)

- Als jij ook een werk over het toneelstuk zou moeten maken, zou je er hetzelfde element uitkiezen als ik? Welke andere elementen of gebeurtenissen vind je leuk of interessant om iets rond te doen? (pesten, mensen met een beperking, …)

***

Het was een interessante ervaring om eens op deze manier met leerlingen te praten. Ik ben alleszins blij dat de leerlingen goed meewerkten en op al mijn vragen een antwoord konden geven.

dinsdag 9 november 2010

Foto's & schetsen MADRID!

We kregen de opdracht om tijdens onze studieuitstap naar Madrid 2 schetsen en 2 foto's per dag te maken die we kunnen linken aan het toneelstuk en/of onze ideeën voor project. In totaal moesten we na de reis dus 8 schetsen en 8 foto's hebben, die dan op deze blog terecht komen.



De ideeën die ik reeds heb voor mijn creatie houden verband met 'het noodlot' en de vraag in hoe verre we onze eigen toekomst in de hand hebben.

FOTO'S


Het noodlot is als je schaduw, het achtervolgt je en je kunt er niet aan ontsnappen. Het is ook ontastbaar en kan donker en dreigend overkomen.



De tralies staan voor onze beperkte kennis over het leven, de wereld, enz. Achter deze tralies schijnt een lichtbron; deze kan staan voor de krachten die ingrijpen in het leven, die ons lot bepalen. Dit is te vergelijken met de figuren met vogelmaskers uit het toneelstuk.



Deze vuile, verscheurde poster vind ik vooral visueel interessant. Inhoudelijk kan dit ook aan het toneelstuk gelinkt worden door het feit dat hij de gevoelens vertegenwoordigt die sommige van de personages doorstaan. Mira is verscheurd en bitter door al het pesten en Cedric heeft ook het gevoel dat zijn binnenste aan flarden gerukt wordt nadat hij denkt dat Mira dood is door zijn schuld.



Ook bij deze foto trok het visuele aspect mij echt aan, de combinatie van het verlichte water en de donkere silhouet vind ik zeer sprekend. Voor mij staat de donkere figuur die het water uitgiet voor een mysterieuze kracht die het lot van de mensheid bepaald. Het straaltje water die ze uit een kruik giet verspreid zich en komt terecht in de rest van de fontein. Zo beïnvloed deze figuur het verloop van het water, wat hier ook symbool kan staan voor de wereld en het leven.



Bij deze foto vond ik vooral de combinatie van de beelden en de illusie die daardoor ontstaat wel geslaagd. Het lijkt alsof het bakje met het teelichtje vastzit in het wijnglas, maar dit is uiteraard niet zo. Voor mij bestaat de link met het toneel erin dat dit beeld ook een beetje de verhouding tussen Cedric en Mira symboliseert. Cedric kan doen met Mira wat hij wil, hij houdt haar als het ware gevangen. Toch is dit enkel zo omdat Mira niet voor zichzelf opkomt. Eens ze dit wel doet (en eens we het wijnglas verschuiven) verdwijnt die illusie.



Mensen willen controle over hun lot en hun rol in de wereld. Door het oprichten van herdenkingsmonumenten voor overledenen wil men ervoor zorgen dat volgende generaties ook kunnen zien welke mensen een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis, men tracht hen te ‘vereeuwigen’.



Deze foto nam ik in het Matadero museum en daar kwam ik op het idee om 'het noodlot' te verbinden aan gaming. Bij games is er immers telkens iemand die de controller in handen heeft en bepaald wat er met het spelpersonage gebeurd. Zo beïnvloed deze ook zijn 'lot'.



Aan deze foto koppel ik het idee dat de bol de wereld voorstelt en deze eigenlijk maar een speelbal is in de handen van 'het lot'. Dit wordt vertegenwoordigd door de voeten die er op en naast staan. Als je naar de grootte-verhouding kijkt lijkt het alsof deze voeten toebehoren aan reusachtige wezens die met de wereld kunnen doen wat ze willen.


SCHETSEN


Dit is een schets van een foto van Isabel Muñoz, een Spaanse fotografe wiens werk in het Caixa Forum museum te bezichtigen is. In de originele foto gooit de jongen een gewone bal omhoog, maar ik heb deze in de schets veranderd in een wereldbol. Zo kan je hier ook weer een figuur in herkennen die de wereld letterlijk in de palm van zijn hand heeft en over het lot ervan kan beslissen.



Ook deze schets is gebaseerd op een foto. Deze vond ik in een boek dat tentoongesteld werd in het Matadero museum. De man zit met zijn hoofd in de muur en is zo blind en doof voor wat rondom hem gebeurd. Dit is vergelijkbaar met de relatie tussen de mens en het (al dan niet bestaande) 'noodlot'.




Gebaseerd op een schilderij van José Gutiérrez Solana, 'The Procession of Death'. Dit is een vrij traditionele voorstelling van de Dood, een figuur waaraan men ook de eigenschap toeschrijft dat hij kan ingrijpen in het leven van de mensen.



Schets van een schilderij van Jean-Baptiste-Camille Corot, 'The Solitude. Recollection of Vigen, Limousin'. Dit weerspiegelt de eenzaamheid van iedere mens, want diep vanbinnen is elk mens eigenlijk alleen met zijn gevoelens, gedachten, manier waarop hij de wereld waarneemt en beleeft, ... We zijn vaak zo hard bezig met ons eigen lot en onze eigen levensweg dat we de ander niet meer zien staan.




Dit is een frament uit 'Galathea' door Gustave Moreau. Deze figuur kijkt met zijn derde oog, wat ook het innerlijke oog genoemd wordt. Hiermee kan hij als het ware andere dimensies en dergelijke zien alsook het verleden en de toekomst. Dit kan dan weer gelinkt worden aan de (mythische) wezens die over het lot zouden heersen.




Hier een schets die gebaseerd is op het werk van Thomas Cole genaamd 'Expulsion, Moon and Firelight.' Het geeft duister landschap weer dat wel een uit fantasiefilm lijkt te komen. Dit werk heeft ook een mythologische en mysterieuze sfeer, wat wel past bij het thema van 'het noodlot.'



Dit is een fragment uit een werk van Hieronymus Bosch, namelijk 'The Haywain.' Jezus verschijnt hier stralent temidden van de wolken en overziet van daar de wereld. Zo is hij ook een 'hoger wezen' dat alwetend en alziend is en een rol speelt in het lot van de mensen.



Dit is een schets van een wezen uit hetzelfde werk. Dit past volgens mij wel bij het vage idee van 'wezens die controle hebben over het lot', aangezien we niet weten hoe dergelijke wezens eruit zouden kunnen zien. Dit wezen zou misschien wel één of ander mythologische figuur kunnen voorstellen.


Tot hier het overzicht van mijn foto's en schetsen. Deze zijn zeker een goede inspiratiebron om verder op te bouwen bij de ontwikkeling van mijn ideeën voor de creaties!