vrijdag 22 oktober 2010

Voortaak Madrid ~ Brochure Museo Thyssen Bornemisza

Als voortaak kregen we de opdracht in een groepje van vier personen informatie op te zoeken over een bepaald museum. Deze info zullen we tijdens de reis presenteren aan onze mede-studenten voordat we het museum bezoeken. Mijn groepsleden zijn Iris Postma, Aude Dewerchin en Inez Elpers en het museum dat wij toegewezen kregen is het Museo Thyssen Bornemisza.
 
MUSEO THYSSEN BORNEMISZA


Geschiedenis

Het Museo Thyssen-Bornemisza is een bekend museum in Madrid dat zijn deuren opende in oktober 1992. Oorspronkelijk was de collectie van het museum in het bezit van Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza. Het familievermogen van Thyssen was afkomstig van grootvader August Thyssen (1842-1926). Hij was de oprichter van de ijzer- en staalfabriek Thyssen. De fabriek groeide uit tot de multinational TBG (Thyssen-Bornemisza Group). Het bedrijf heeft een miljardenomzet in sectoren als haven en transport, landbouwmachines en informatietechnologie.
De collectie groeide uit tot de grootste privéverzameling ter wereld, naast die van de koningin van Engeland. Ze biedt een uitgebreid overzicht van de westerse kunst uit de 14de tot en met de 20ste eeuw. Zij was jarenlang gevestigd in Lugano in Zwitserland. Na zes jaar onderhandelen verkocht Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza een belangrijk deel van zijn kunstverzameling aan de Spaanse staat voor de ‘vriendenprijs’ van 250 miljoen euro. Deze kunstcollectie is wereldberoemd en zeer divers. Het museum is veel kleinschaliger dan het op loopafstand gelegen Prado, maar is met achthonderd werken nog steeds imposant. Je kunt er uren ronddwalen. Pablo Picasso, Salvador Dalí en ook Piet Mondriaan zijn vertegenwoordigd.
Tijdens de verkoop van een belangrijk deel van de kunstverzameling laaide het conflict op tussen Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza en zijn oudste zoon Georg over de verdeling van de bezittingen. De kwestie sleepte jaren voort. Hans Heinrich heeft in februari 2002 nog mogen meemaken dat de juridische strijd in zijn voordeel werd beslecht.
In 1988 werd de Thyssen Bornemisza collectie foundation opgericht. Sinds dan groeide de foundation en het museum steeds verder. In 2004 werd de Carmen Thyssen Bornemisza collectie toegevoegd en de verlening van het Villahermosa Palace.

Adres:  Paseo del Prado 8
Openingstijden : 10:00   19:00  di        wo      do       vr        za       zo      
Telefoon: 0034 913690151 - 0034 913690151
Fax: 0034 (0) 914202780
Email: mtb@museothyssen.org
Prijs: entree € 6,00 



Accenten binnen de collectie

In het Museo Thyssen Bornemisza is hoofdzakelijk kunst te vinden van de 13de tot laat 20ste eeuw. Zo zijn er werken te zien uit de Renaissance, het Maniërisme, de Barok, de Rococo, de Romantiek en de kunst van de 19de en 20ste eeuw tot en met Pop Art. Ook kun je er werken bezichtigen uit stromingen als het Impressionisme, het Fauvisme, het Duits Expressionisme en de experimentele avant-garde stromingen van de vroege 20ste eeuw. Eveneens bezit dit museum een collectie van Amerikaanse schilderijen uit de 19de eeuw die in geen enkel ander Europees museum te vinden zijn.

De smaak en voorkeuren van de twee personen die aan de oorsprong liggen van het Museo Thyssen Bornemisza, namelijk Baron Heinrich Thyssen-Bornemisza (1875-1947) en Baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza (1921-2002), bepaalden voor een groot stuk de collectie. Beide mannen blijken een duidelijke voorkeur gehad te hebben voor portretten en landschappen, wat blijkt uit de werken die te zien zijn in het museum. In 2004 werd de Carmen Thyssen-Bornemisza Collectie naar het museum gebracht. Deze voegde ruim tweehonderd werken toe die de reeds aanwezige stijlen en genres verder aanvulden en de inhoud van het museum uitdiepten.


Onderscheid met andere musea

Er is een duidelijk contrast met de schilderijen die te zien zijn in andere Spaanse musea. Terwijl de werken in het Museo Thyssen Bornemisza voornamelijk bestaan uit landschappen, vind je in de meeste andere musea hoofdzakelijk kunst met religieuze en historische thema’s.


BRON: http://www.museothyssen.org/en/thyssen/coleccion



Collectie museum

Het museum bezit een collectie van begin 13e eeuw tot het einde van de vorige eeuw.  Deze permanente collectie bevat zeker werken uit volgende periodes:  Renaissance, Maniërisme, Barok, Roccoco en de Romantiek. Ook stijlen uit de 19e en 20e eeuw komen aan bod. Naast de permanente collectie zijn er ook nog de tijdelijke tentoonstellingen waarin Fauvisme, Impressionisme, Expressionisme,… aanbod komen.


Meesterwerken

Rubens – Venus en Cupido
Venus en Cupido door Rubens is een kopie van Titiaan.  Het origininele schilderij is verdwenen.

Roy Lichtenstein – Vrouw in bad
Lichtenstein is 1 van de kunstenaars die taal in het werk bracht, abstract expressionisme vermeed en mede stichter was van de Pop Art beweging .

Edward degas – danseres in het groen
Deze groep danseresjes zijn bezig aan hun voorstelling. ere the group of dancers is depicted in mid-performance, as viewed from an upper side box. Only one of the girls in green is shown full-length, captured as she executes a swift, complicated turn. The other figures are cropped, leaving the viewer to imagine the rest. In the background, a number of ballerinas dressed in orange stand against the landscape scenery, awaiting their turn.

Paul Cezanne – Portret van een boer
De persoon in het midden geeft de indruk onaantastbaar en streng te zijn. Deze man neemnt grotendeels het schilderij in. De strenge verticale lijnen van het figuur worden in evenwicht gebracht door het overheersend horizontale lijnen.

Paul Gaugin  -  Mata Mua
Het schilderij toont een groep vrouwen die een beeld van Hina (Godin van de maan) eren. Op de voorgrond zien we 2 wit-geklede vrouwen, één speelt fluit, de ander is aan het luisteren. Het schilderij bestaat uit vele vrolijke kleuren. De boom staat centraal in de compositie en breekt het schilderij in 2.

Francis Bacon – Portret van George Dyer in spiegel
We zien een grijs geklede man. Hij is helemaal gedefragmenteerd en onnatuurlijk afgebeeld.  De man is anatomisch helemaal niet juist afgebeeld, één been is vervangen door een stok en zijn huidskleur is paars. Zijn reflectie van zijn gezicht in de spiegel is in 2 gesplitst. Het lijkt ook alsof er een spot op hem staat.

Pablo picasso – harlekijn met spiegel
We zien een Harlekijn, die in een spiegeltje aan het kijken is.  Het is een vroeger werk van Picasso, nog voor zijn kubisme. Typisch is wel zijn kleurgebruik. Hij gebruikt één monotone kleur, namelijk paars.

Rembrandt van Rijn – zelfportrer met hoed en 2 kettingen
Rembrandt is gekend als één van de meesters in zelfportretten. Zijn grootste kenmerk is zijn oog voor detail. Dit portret is een goed voorbeeld. In het portret schuilt ook een soort dramatiek door het gebruik van donkere kleuren. Waardoor zijn lichte accenten op de parels beter uitkomen. Zijn portretten visualiseren dikwijls zijn gemoedstoestand die niet altijd even vrolijk was.


Educatieve programma en andere activiteiten

Het museum heeft een zeer uitgebreid didactisch programma. Als eerste hebben we een oriëntatie voor leerkrachten. In dit programma kunnen ze meer te weten komen over de verschillende historische etapes uit de schilderkunst zowel de vaste als tijdelijke collectie die het museum bezit.
Vervolgens hebben ze een educatief programma voor de lagere school. Via dit programma willen ze kinder meer aanmoedigen om naar kunst te ijken. Dt doen ze aan de hand van verschillende interactieve activiteiten.
Als derde heeft het museum een zeer interactieve workshop om schilderijen te analyseren. Deze workshop is speciaal ontworpen voor kinderen van het kleuteronderwijs. Al doende leren ze kleuren herkennen en er een betekenis aan geven, vervolgens wordt ook de vraag gesteld wat een museum is.
Ook voor kinderen uit het basisonderwijs vinden we zulke workshops terug. Het grote verschil met de workshops uit het kleuteronderwijs is dat deze meet diepgaander zijn.
Ook voor het secundair onderwijs zijn er educatieve activiteiten voorzien. Ook hier wordt ingegaan op de diepere informatie achter het schilderij.
Dit zijn vooral de didactische programma’s die het museum aanbied voor scholen. Er zijn ook nog enkele andere activiteiten die het museum heeft.
Er ga er hier enkele bespreken van de tientallen activeiteiten die het museum nog bezit.

- Estudio Joven: In dit programma werkt het museum met jonge mensen om onder andere te ontdekken wat de belangen zijn van deze leeftijdsgroep in relatie tot het museum en welk type van activiteit,  bijdragen aan hun verwachtingen en verlangens. Het werk is zeer succesvol geweest voor hen en geeft hen aanwijzingen hoe ze meer jonge mensen kunnen aantrekken om naar het museum te komen.

- Visitas Taller para familias: deze activiteit gaat enkel door in het weekend en is speciaal gericht op gezinnen met kinderen tussen 6 en 12 jaar. Na het bezoek van het museum krijgen de kinderen zelf de kans om hun eigen kunstwerk te maken.

- Red de Publicos: dit is een programma speciaal ontwikkeld voor mensen met een handicap, speciale behoeften, … volgens hun eigen specifieke noden het museum kunnen verkennen. Op deze manier werkt he museum ook aan diversiteit en zo willen ze de samenwerking tussen verschillende doelgroepen bevorderen.
Dit zijn de elangrijkste activiteiten die het museum heeft. Over al deze activiteiten staat meer info in de bruchure die op hun website staat, hoe je kan meewerken aan deze activiteiten of zelf gebruiken met je klas.
De brochure op hun website is enkel in het spaans.

 

woensdag 20 oktober 2010

Week 2 ~ Afwerken van de grote schets

Gisteren kregen we opnieuw tijd om verder te werken aan onze grote schets die zal opgehangen worden in de foyer van de Kopergieterij. Vorige week had ik hiervoor reeds een vleugel en een vogelmasker met brein geschilderd.


Gisteren begon ik met het uitsnijden van de vleugel. Deze gebruikte ik dan om op een tweede stuk karton de vorm van de andere vleugel te tekenen.



Vervolgens schilderde ik deze ook in op dezelfde manier als de eerste. Daarbij begon ik met de vorm volledig wit te schilderen en daarna pas verder uit te werken. Dan sneed ik ook deze vleugel uit het karton.



Daarna schetste ik drie geblinddoekte hoofden en schilderde ze in. Ik wist niet goed hoe ik deze precies rond mijn andere figuur kon schikken, maar uiteindelijk besliste ik om ze te verbinden met wc-papier. Zo wordt het een mooier geheel en wijk ik ook af van het gewone, rechthoekige formaat van het blad.



Vervolgens bevestigde ik de vleugels aan het masker-met-brein m.b.v. stevige lijm en papierkleefband. Ik knipte de drie hoofden uit en wikkelde wc-papier rond hun ogen dat ik achteraan met papierkleefband vastkleefde.



Dan gebruikte ik papierkleefband om een grote prop wc-papier te bevestigen aan mijn gevleugelde figuur. Ik maakte ook een strook wc-papier vast aan de drie hoofdjes en kleefde deze stroken dan aan de grote prop.



Uiteindelijk hing ik het geheel omhoog aan het prikbord. Hiervoor moest ik wel een schilderij verplaatsen van een tweedejaars PO opdat ik dan een degelijke foto van het resultaat kon nemen.


Terwijl ik hieraan werkte gingen we ook even een kijkje nemen in de ruimtes op de Goudstraat waar onze latere creaties tentoongesteld zullen worden.






Volgende week gaan we naar Madrid en zal ik deze blog (hopelijk) aan kunnen vullen met allerlei schetsen, foto's en nieuwe ideeën!

donderdag 14 oktober 2010

Week 1 ~ Opstarting van het project

Deze week zijn we effectief gestart met Project 2 van PO. Twee weken geleden gingen we reeds naar de voorstelling van het toneelstuk 'Remember Me', opgevoerd door de Kopergieterij.


 
Dit stuk vormt de basis voor ons project en tijdens de voorstellingen maakte ik enkele schetsen:



Deze week dinsdag (12-10-'10) begonnen we reeds aan een deel van de uitwerking, ter voorbereiding hiervan maakte ik eveneens schetsen:



Na wat uitleg te krijgen over onze opdracht, brachten we een bezoek aan de Kopergieterij en keken we even rond in de foyer. Ik nam enkele foto's en maakte een snelle schets:






Na dit bezoek kreeg ieder van ons één groot blad met een witte en blauwe zijde. Dit mochten we bewerken zoals we zelf wilden. Het resultaat hiervan zal gepresenteerd worden in de foyer van de Kopergieterij. Voor ik eraan begon maakte ik nog meer schetsen van ideeën. 

Ik besloot te werken rond de figuren met vogelmaskers. Uit de voorstelling bleek dat zij een soort bovennatuurlijke wezens voorstellen die alles weten over verleden, heden en toekomst en dat zij kunnen ingrijpen in bepaalde situaties. Ik baseerde mij voornamelijk op het idee dat zij alziend en alwetend zijn, terwijl gewone mensen in vergelijking met hen eigenlijk 'blind' zijn. De voornaamste visuele elementen uit het toneelstuk zijn in mijn werk de vogelmaskers en de rollen wc-papier:




Bij de uitwerking ben ik vertrokken van de laatste schets. Ik ben begonnen met het tekenen van het masker en het brein met houtskool. Daarna schilderde ik deze in met acrylverf. De vleugels schilderde ik met acrylverf op aparte stukken karton, daarvan is er nu slechts één klaar. Het masker en het brein knipte ik uit het grote blad en ga ik op een stuk karton kleven. Zo is het de bedoeling dat het masker met het brein en de vleugels boven de rest van het werk zal gekleefd worden om het zo een centrale positie te geven en de kracht die het uitstraalt te benadrukken. Foto's van het werk heb ik nu nog niet omdat ik geen werkend fototoestel meer had. Deze foto's volgen nog in het komende blogbericht.